Нов земен трус с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер разлюля Централна Италия тази вечер, часове след първото земетресение с магнитуд 5,4, съобщи агенция АНСА. Трусът е регистриран на 68 км източно от Перуджа, съобщи Геофизичният институт на САЩ, предаде Ройтерс.

По данни на италианския Национален институт по геофизика и вулканология трусът, който разлюля централната част на Италия в 21.18 ч. местно време, е бил с магнитуд 5,9 на дълбочина от 8 км, предаде ДПА. Tой е бил усетен чак в Рим.

В епицентъра на първото регистрирано тази вечер земетресение в Централна Италия има разрушения, но към 20.30 ч. (21.30 ч. българско време) липсват данни за жертви.

Земетресението е с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер на дълбочина 9,3 км. Епицентърът е в общината Кастелсантанджело сул Нера с население 318 души в провинция Мачерата на областта Марке.

"Има срутвания, но нямаме данни за жертви и сме на тъмно под пороен дъжд, очаквайки Гражданска защита да ни докара прожектори", съобщи кметът Мауро Фалкучи.

Другите общини в района на епицентъра са Висо (1200 жители) и Усита (441 жители) в провинция Мачерата, както и Пречи (752 жители) в провинция Перуджа на областта Умбрия.

Двама души са ранени при труса, съобщи ръководителят на Агенцията за гражданска защита Фабрицио Курчио, предаде ДПА. Той добави, че не знае каква е степента на нараняванията им.

Силно земетресение разлюля Централна Италия и Рим

Земетресението е усетено в градовете Рим, Лакуила, Перуджа, Флоренция, Арецо, Неапол, Казерта и Терни. На редица места е прекъснато снабдяването с електричество. Много жители на Рим излязоха на улиците, но няма данни за пострадали граждани и сгради.

След първия последваха още три труса на дълбочина 8 км с магнитуд съответно 2,6, 2,5 и 2,8 по скалата на Рихтер. Според сеизмолога Алесандро Амато от Националния институт по геофизика и вулканология трусовете имат връзка с по-тежкото земетресение, което стана на 24 август.

Разрушения след земетресението в Италия нов силен трус удари край Перуджа (ВИДЕО)
netinfo

"Има разрушения, но на сгради, които бяха вече пострадали. Правим обиколка на територията, но не би трябвало да има жертви. Пробуди се обаче страхът след този нов трус", сподели Серджо Пироци, който е кмет на Аматриче - една от най-пострадалите през август общини.

Разрушително земетресение разлюля Италия на 25 август. Над 240 души загинаха при труса, който засегна централни райони на Ботуша.  Спасителните екипи успяха да извадят изпод руините над 200 души. Хиляда полицаи, 1060 пожарникари, 400 войници, към които се присъединиха повече от 3000 доброволци, бяха ангажирани в спасителните акции.

Източник: БТА